Problemy z autofagią przyczyniają się do miażdżycy
10 kwietnia 2012, 10:11Zaburzenia autofagii wywołują stan zapalny w ścianach tętnic, a to jeden z objawów miażdżycy (Cell Metabolism).
Przeglądanie w dźwiękowym lustrze pomaga zwalczyć bezsenność
21 listopada 2012, 12:04Walcząc z bezsennością, ludzie sięgają po ciepłe mleko, melatoninę czy tabletki zapisane przez lekarza. Po zakończeniu pilotażowych badań klinicznych specjaliści z Wake Forest Baptist Medical Center przekonują jednak, że rozwiązaniem może być nie określona substancja, lecz równoważenie aktywności mózgu za pomocą dźwięków.
Kto wierzy w duży wpływ stresu na własne zdrowie, jest bardziej zagrożony zawałem
8 lipca 2013, 11:51Ludzie, którzy sądzą, że stres niekorzystnie wpływa na ich zdrowie, są w większym stopniu zagrożeni zawałem serca.
Stworzono cząsteczkę chroniącą mózg przed wysokimi cukrami
29 stycznia 2014, 10:07Specjaliści z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie stworzyli cząsteczkę, która chroni mózg przed szkodliwym wpływem wysokiego poziomu cukru. Izraelczycy mają nadzieję, że wyeliminuje ona podwyższone ryzyko rozwoju demencji lub choroby Alzheimera u diabetyków.
Peptyd przekształca komórki alfa trzustki w wytwarzające insulinę komórki beta
1 sierpnia 2014, 12:40Peptyd ceruleina przekształca wydzielające glukagon komórki alfa trzustki w wytwarzające insulinę komórki beta.
Centralna kontrola brunatnienia tłuszczu
19 stycznia 2015, 11:50Naukowcy odkryli, w jaki sposób mózg reguluje otłuszczenie ciała. Opisali mechanizm molekularny bazujący na działaniu na neurony 2 hormonów: wytwarzanej przez adipocyty leptyny oraz produkowanej przez trzustkę insuliny.
Szczepionka DNA na nadciśnienie
28 maja 2015, 11:54W przyszłości za pomocą szczepionki będzie można obniżać ciśnienie krwi nawet na pół roku.
Postać puszczanych przez białuchy baniek zależy od nastroju
10 grudnia 2015, 07:20Kształt/postać baniek puszczanych pod wodą przez białuchy arktyczne (Delphinapterus leucas) zależy od ich nastroju.
Dieta niskosodowa nie dla wszystkich
23 maja 2016, 12:16Duże międzynarodowe studium wykazało, że w porównaniu do diety z przeciętną zawartością soli, dieta z niewielką ilością soli zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu.
Czym różnią się przystosowani do wysokości od nieprzystosowanych?
8 listopada 2016, 13:27Badając mieszkających w Andach ludzi, którzy przystosowali się do wysokości lub cierpieli na przewlekłą chorobę wysokościową, naukowcy odkryli, że organizm tych drugich wytwarza dużą liczbę erytrocytów przez nadmierną produkcję enzymu SENP1.